Tuesday, October 13, 2015

Bubur Ayam - Khmer Style

Bismillahrahmanrahim...



This is bujang style ok.. means as simple as it can.. mgkin resipi sebenarnya lebih advanced and complete..

Bahan-bahan (untuk 2-3 orang)


Bahan memasak
  • 2L air
  • 250g ayam - bhgn ikut suka, kalau ada tulang lagi sedap.. saya suka isi putih.. heheh
  • 1 pot/cawan beras - basuh dan tos - saya pakai faiza tempatan
  • 1 sb minyak masak @ minyak bijan - utk menumis - saya guna minyak masak je
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 inci halia - ditumbuk
  • 1/2 bawang besar - hiris ikut suka, dadu boleh, half boleh
  • Bahan Perasa - Nampla (fish sos), garam, pak aji and gula

Bahan sampingan (hiasan)
  • Taucu
  • taugeh
  • daun chi - sejenis ulaman - racik
  • daun bawang - racik
  • cili - pedas ikut suka
  • serbuk lada hitam
  • limau nipis - jika suka

Cara-cara
* refer cara and gambar by (nombor)

-Rebus air dalam periuk sehingga mendidih..
-dalam kuali lain, tumis bawang putih sehingga perang emas (1 & 2)
-masukkan beras dan goreng sebati seketika - agak2 dalam 30 saat (3 & 4)
-masukkan terus ke dalam air rebusan yang mendidih tadi (5)
-terus masukkan ayam, halia, bawang besar dan bahan perasa (6,7,8 & 9)
-biarkan rebusan sehingga beras/nasi kembang (10 - jadi bubur la.. apa lagi)


Finishing

-keluarkan ayam dan carik, saiz ikut suka
-hidangkan bersama taugeh, sedikit taucu, daun chi / daun bawang, cili, serbuk lada hitam dan sedikit perahan limau nipis kalau suka masam2 skit.

Contoh hidangan drpd blog lain (ihsan mr.G) 



No comments:

Post a Comment