This is bujang style ok.. means as simple as it can.. mgkin resipi sebenarnya lebih advanced and complete..
Bahan-bahan (untuk 2-3 orang)
Bahan memasak
- 2L air
- 250g ayam - bhgn ikut suka, kalau ada tulang lagi sedap.. saya suka isi putih.. heheh
- 1 pot/cawan beras - basuh dan tos - saya pakai faiza tempatan
- 1 sb minyak masak @ minyak bijan - utk menumis - saya guna minyak masak je
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inci halia - ditumbuk
- 1/2 bawang besar - hiris ikut suka, dadu boleh, half boleh
- Bahan Perasa - Nampla (fish sos), garam, pak aji and gula
Bahan sampingan (hiasan)
- Taucu
- taugeh
- daun chi - sejenis ulaman - racik
- daun bawang - racik
- cili - pedas ikut suka
- serbuk lada hitam
- limau nipis - jika suka
Cara-cara
* refer cara and gambar by (nombor)
-Rebus air dalam periuk sehingga mendidih..
-dalam kuali lain, tumis bawang putih sehingga perang emas (1 & 2)
-masukkan beras dan goreng sebati seketika - agak2 dalam 30 saat (3 & 4)
-masukkan terus ke dalam air rebusan yang mendidih tadi (5)
-terus masukkan ayam, halia, bawang besar dan bahan perasa (6,7,8 & 9)
-biarkan rebusan sehingga beras/nasi kembang (10 - jadi bubur la.. apa lagi)
Finishing
-keluarkan ayam dan carik, saiz ikut suka
-hidangkan bersama taugeh, sedikit taucu, daun chi / daun bawang, cili, serbuk lada hitam dan sedikit perahan limau nipis kalau suka masam2 skit.
Contoh hidangan drpd blog lain (ihsan mr.G)
No comments:
Post a Comment